Välkommen Ers Majestät

Tillsammans med ett tjugotal före detta kriminella från Sverige reste jag till Vilnius. Där skildrade jag Drottning Silvias besök i stadsfängelset. Exklusivt för Aftonbladet.
Drottning Silvia

Ur artikeln

På fängelsegården står Drottning Silvia med sitt hov omgiven av ett tjugotal beväpnade säkerhetsvakter.  Tre 80- kilos Middle Asian cheepdogs leds in i strama koppel. Hundarna är tränade att attackera lukten av det speciella tvättmedlet som de intagnas kläder tvättas med.

Här finns 1 700 intagna varav 90 procent dömda till livstid. Fängelsedirektören Alexander Davidinos står i högtidlig givakt, dörrar har målats om och korridorer skrubbats.

Bruzas Remigijus 47, är dömd för mord till livstids fängelse. Eftersom det inte finns några möjligheter till nåd, kommer han att tillbringa resten av sitt liv i Vilnius Stadsfängelse.

Den fyra kvadratmeter stora cellen är hans värld sedan tio år tillbaka. En brits, ett bord och två pallar. Under en timme i gryningen rastas han ensam på en gård omgiven av höga murar. Nu står han med vattenkammat hår och har sin finaste jacka på sig. Han ska snart få träffa drottningen av Sverige. 

 Bruzas Remigijus tar upp en bok från bordet och frågar om Ers Majestät kan tänka sig att läsa en text på svenska.

– Då kan jag spela in Ers Majestät och träna på uttalet, förklarar han och knäpper på sin lilla bandspelare. Drottningen böjer sig ned över texten och läser med låg röst. Fader vår som är i himlen. Helgat varde Ditt namn. Tillkomme Ditt rike. Ske Din vilja så som i himmelen så ock på jorden.

Drottningens främsta anledning till att besöka livstidsdömda är för belysa vikten av att mänskliga attityder omger de intagna.

–  Även om de har begått grova brott får man inte glömma bort att de är människor, säger Drottning Silvia.

Foto: Sara Ringström