Mamma vid 50

Barn vid 52

Ur artikeln

2005 var Cecilia Agrell en av fyra kvinnor som födde barn efter att de passerat 49 års ålder. 2007 var hon en av 12.  Förra året var siffran rekordhög visar statistiken – 30 kvinnor födde barn i Sverige efter att de passerat 49 år. Trenden är tydlig – allt fler blir mammor på ”äldre dagar”.  

    Att få sitt första barn vid 52 och sitt andra vid 54 kan verka som ett under. Men i Cecilias fall handlade det om en tuff kamp och om en livslång längtan till att en dag bli mamma. 

En anonym kvinnas donerade ägg skulle befruktas med Alexanders spermier för att sedan planteras in i Cecilias livmoder. Kvinnor i Cecilias ålder erbjuds inte äggdonation i Sverige, så alternativet var att vända sig till utlandet. Första resan gick till England och därefter till Cypern.  I tre år framöver skulle deras liv nu kretsa kring försök, misslyckanden och nya försök till en kostnad av hundratusentals kronor. 

Så skedde lite av ett under, berättar Cecilia. På en hemsida hittade hon ett rön från ett norskt läkarteam som menade att ”en makrill om dagen ger barn i magen”. Alexanders började äta Omega 3 och efter tre månader, när de återvände till kliniken på Cypern, undrade läkarna vad som hade hänt med hans spermier. Nu var de mycket piggare än tidigare och simmade raskt och duktigt dit de skulle. Och Cecilia blir gravid. 

– Det var ren och skär lycka. Jag var själaglad och jag älskade att vara gravid. Jag hade aldrig mått bättre med min stora mage som folk kunde titta på med en viss förundran. ”Hur har hon fått till den där”? Frågan hängde i luften men det var aldrig någon som dök på mig med frågor om mina äggstockar, skrattar Cecilia som upplevde att vårdpersonal och vänner var både stöttande och uppmuntrande.

– Folk kanske hade åsikter men det var inget som delades med mig. Förutom min moster som för några år sedan sa; jag tycker att du har jättefina barn men jag tyckte att du var för gammal för att bli mamma. 

Ett år senare föder Cecilia sitt andra barn. Nu 54 år gammal.

Hur såg mammaledigheten ut?  

– Visst kunde det bli lite ensamt ibland, men till en by som vi bor i nu, utanför Lund, flyttar sällan 25-åringar. Däremot finns det gott om 35 – 40-åriga föräldrar här som är både kloka och trevliga. Så jag har gått på många härliga barnvagnspromenader. 

 Ett par gånger har Cecilia fått frågan om Johannes och Elise är hennes barnbarn. När hon svarar att det är hon som är mamman blir de mest generade och kanske känner de sig lite dumma, tror Cecilia.

Och vad säger barnen?

 – Än så länge har de inte klagat. Det vore ju fasen om de gjorde det. Så bra som vi är, skrattar Cecilia och berättar att när en kompis till Johannes frågade hur gammal hans mamma är, svarade han att hon är 100 år.

Foto: Andreas Paulsson