Levande begravd

För sex år sedan skulle Remigijus Bruzas ha avrättats med ett skott i skallen. Men Litauen avskaffade dödsstraffet och införd en mer human kriminalvård - livstid fängelse.

Ur artikeln

Den tre kvadratmeter stora cellen är hans värld sen sju år tillbaka och kommer så att förbli för resten av hans liv. En brits, ett bord och två pallar. Väggarna är kala förutom en almanacka som hänger ovanför det lilla bordet, i övrigt finns inga bilder, inga minnen, som berättar om något annat liv. På hans säng ligger ett engelskt lexikon uppslaget och några papper med handskrivna anteckningar. 

Remigijus Bruzas är inlåst i sin cell 23 timmar per dygn. Enda gången han får lämna den är när han rastas ensam på en gård omgärdad av höga murar.

Han berättar att han läser mycket, mediterar och tittar på sin tv. Tv:n är liten och när han sätter på den träder en flimrig svartvit bild fram. På frågan om han tror att han kan få nåd, skrattar han bara.
– Den dagen är jag redan död. 

Ett trettital före detta kriminella från Sverige gjorde detta besök i syfte att knyta kontakt med intagna och förbättra deras situation. Bland annat fick Remigijus Bruzas en färg-tv. 

Foto: Jan-Åke Eriksson