Kvinnor som äger

Om 17 år ska hunger och fattigdom vara utrotade enligt FN:s mål. Hoppet att lyckas vilar hos de allra fattigaste – kvinnorna.
Världens fattigaste

Ur artikeln

Under en himmel av paraplyer som skydd för solen, ger sig kvinnorna i väg till matmarknaden som ligger tre kilometer bort. De skrattar, pratar och berättar om maten de ska laga –  Dhal, String hoppers (nudlar), Curry och Parathabröd – traditionella rätter från de lankeisksa köket.   

 Väl tillbaka i byn går varje kvinna hem till sig för att laga mat från grunden. Arbetet är välorganiserat och varje kvinna lagar sin specifika rätt. Snart sprider sig en doft av mustig curry och söt mango upp över hustaken och när klockan är fem samlas de på gårdsplanen med sina matlådor och buteljer för biltransport in till marknaden för att sälja sina rätter.

Matlagningen skapar nya möjligheter. Tvåbarnsmamman, Suresh Thevamlar berättar att sedan hon gick med i kooperativet som We Effect stöder har hennes inkomster tredubblats. 

– Förr levde vi för dagen. Nu kan vi planera för framtiden och jag kan till och med spara lite grann, säger Suresh Thevamlar.

Fattigdomen och hunger ska utrotas till år 2030. Att stödja kvinnor och flickor är avgörande för att nå målen. De utgör 70 procent av de 700 miljoner människor som lever i extrem fattigdom i världen i dag. 

Fakta/We Effect är en biståndsorganisation som stödjer människor att själva ta sig ur fattigdom. Fokus är att stärka kvinnor på landsbygden i fattiga länder genom utbildningar i bland annat hållbart jordbruk och affärsutveckling. Resultatet blir att fler får ökade inkomster, mat på bordet och kan ta klivet ur fattigdomen.

Foto: Marcus Lundstedt