Ur artikeln
Längs vägkanten och på lastbilsflak trängs säsongsarbetare på väg till plantagerna, och utanför byhusen sitter kvinnor och män och rensar kaffebönor under gassande sol.
Vi är på väg till byn San José del Ojoche som ligger på 1200 meters höjd, för att träffa Ramona Gurdiàn 43, en av Nicaraguas kaffebönder som odlar kaffebönorna till Coop Änglamark Ekologiska kaffe.
Ramona har varit uppe sedan klockan fyra i morse och köket doftar av majs, bönor, tortillas och kaffe. Dottern Scarlett tände i vedspisen redan klockan tre, för att förbereda maten till de 20 -tal säsongsarbetarna som redan gett sig in regnskogen för att skörda de mogna Arabica-bönorna.
Ramona har odlat kaffe i åtta år. Innan dess sålde hon majs och bönor från sitt köksfönster som vetter ut mot den lilla bygatan. Pengarna hon tjänade räckte knappt till mat, än mindre till barnens skola.
Genom att gå med i kaffekooperativet Septiembre, som den svenska biståndsorganisationen We Effect stödjer, fick hon chansen att utbilda sig i ekologisk kaffeodling och entreprenörskap. Det blev en vändpunkt för Ramona och hennes familj.
– Mitt liv har förändrats och blivit så mycket bättre. Förr var min plats som kvinna hemma vid spisen men efter att jag fått gå en kurs i jämställdhet, fick jag kraft och mod att förändra min situation. I dag sköter jag och min man odlingen tillsammans och med stöd från kooperativet kan barnen gå i skolan. Jag är oerhört stolt och kan faktisk kalla mig företagare.
Foto: Marcus Lundstedt