Fångad av konsten

Val av möbler är sekundärt i arkitekten Pontus Lomars hem på Kungsholmen. Där njuter han av utsikten och ljuset, och låter konsten ta mer plats än vad ytan tillåter.
Konst SvD

Ur artikeln

Pontus Lomar startade Lomars Arkitekter 1995, som bland annat jobbar med utformningen av nya Vin & sprithistoriska museet som öppnar på Djurgården. Även där kommer konsten att få ta plats med ”Absolut Art Collection”, som omfattar omkring 600 unika verk av konstnärer från hela världen.

Med en konstintresserad pappa fick Pontus redan som sexåring lära sig att det var skillnad på Hötorgskonst och ”riktig” konst. Intresset har alltid funnits och i dag, som arkitekt, har konsten fått ytterligare en dimen­sion i hans liv.

– Konst, möbler och formgivning hänger ihop. En konstnär fångas av sin samtid och utrycker den i sina verk, precis som en arkitekt eller formgivare gör. Konst berättar om olika tidsepoker och inspirerar till hur man kan använda form och färgkombinationer för att få fram en speciell effekt eller känsla.

Pontus väljer sina konstverk med stor omsorg. Det är också det rådet han ger till sina kunder. Hans motto är: Välj hellre ett konstverk du verkligen gillar än två som du halv­gillar.

– Att pracka på folk konst är inte min uppgift som arkitekt utan snarare att visa på vad som finns. Jag kan exempelvis ta med mig konstböcker som kunden får bläddra i. När man ringat in vad kunden gillar kan nästa steg vara att gå på en konstutställning eller göra ett besök i konstnärens ateljé.

Foto: Tove Falk Olsson