Bakom scenen med Grotesco

Att ta sig till toppen är tufft. Det krävs talang, tålamod, rätt tajming, men också systerskap bakom kulisserna. Möt brudarna i Grotescogänget. Om vikten av vänskap på scenen och utanför.
Grotesco

Ur artikeln

I över tio år har tjejerna delat loge, scengolv, vardag och det tuffa livet i en bransch där män tenderar att dominera. Även om det är okej jämställt i Grotesco, är branschen i övrigt rena vilda västern.  Ovälkomna tafsningar, sexuella förslag och regissörer som kräver ”relationer”.

– Är man etablerad är det lättare att ta plats, men det är svårt att våga säga nej om man är ny eller vill få in en fot i branschen. Det är viktigt att vi stöttar yngre kollegor, säger Emma Molin.

   Hanna, Emma och Emma har lyckats att hålla sig kvar i branschen, mycket tack vare varandra. Om de hade valt att konkurrera, snackat skit eller vara allmänt missunnsamma, hade de kapsejsat för länge sedan. 

De delar med sig av kontakter och tipsar varandra om auditions och nya jobb. I Grotesco har alla lika lön men i andra förhandlingssituationer ser de till att inte jämföra löner som kvinnor får, utan tar i stället reda på vad deras manliga kollegor har, och kräver sen detsamma. 

De konkurrerar aldrig. Tvärtom, när någon får ett jobb, blir de andra glada. På riktigt.

Tidigt i sin karriär fick Emma Molin ofta frågan:” Hur vågar du vara så ful?”
– Jag blev helt paff för jag hade aldrig reflekterat över det. Det är absurt att man ska få
beröm över hur ful man vågar vara!  Jag tänker ju bara på att få fram min humor.

Foto: Liselotte VAN DER MEIJS